Kledingtips voor fotoshoots

Kleding is een belangrijk onderdeel dat vaak vergeten wordt bij fotoshoots. Goed gekozen kleding kan het hele plaatje bepalen. Daarom hierbij 13 kledingtips die de kans op een geslaagde reportage vergroten.

Allereerst is het belangrijk dat jij je prettig voelt in de kleding die je aan hebt tijdens de fotoshoot. Daarnaast kun je een keuze maken voor kleding in jouw eigen stijl, of juist het tegenovergestelde; iets wat je normaal nooit zou dragen. Misschien gewaagd, sexy, casual of juist heel zakelijk.

Kies je voor kleurenfoto’s dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Tip 1: Waar komt de foto straks te hangen? Kijk wat op die plaats de mooiste kleuren zijn om te combineren.

Tip 2: Probeer heel bewust te kijken of de kleuren in jouw kleding puur de modekleuren van dat moment zijn. Vindt je die over een jaar ook nog mooi? Kledingstijl en modekleuren van een bepaald moment zorgen ervoor dat de foto snel gedateerd raakt. Bij een tijdloos portret is het beter om voor tijdloze mode en accessoires te gaan.

Tip 3: Bedenk goed dat wanneer één persoon in een groep een felle kleur aan heeft hij of zij dan ook automatisch meer opvalt. Ook vloeken felle kleuren snel bij elkaar. Ook drukke prints, teksten en logo’s zijn niet aan te raden.

Kledingkeuze met een vraagteken.

Dit is al een stuk beter.

 

 

 

 

 

 

Tip 4: Jeans is een allemansvriend en bijna altijd goed en je kunt er eindeloos mee combineren. Als de stijl van de shoot echter heel zakelijk moet zijn, zou ik voor wat anders gaan.

Tip 5: Als je kiest voor pastelkleuren zit je eigenlijk altijd safe omdat pastelkleuren zich heel goed laten combineren. Door de lichte kleuren hou je je beeld heel fris en rustig, en krijg je ook één mooi geheel dat zelden vloekt bij de omgeving.

Voorbeeld van rust door gebruik van pasteltinten.

Kies je voor een zwart-wit foto dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Tip 6: Patronen, cijfers en letters schreeuwen om aandacht en vallen te veel op.

Tip 7: Effen, zwarte kleding is op de foto donker en trekt de aandacht als je vrijwel de enige bent in de groep die zwart draagt. Ben je de enige op de foto, vestigt zwarte kleding de aandacht op de huidtinten zoals jouw gezicht. Zeker bij een portret is dat erg mooi.

Tip 8: Wanneer je gebruik maakt van donkere en lichte kledingstukken krijg je in de foto meer verschillende grijstinten en dat geeft een rustiger beeld.

Tip 9: Jeans geeft in zwart-wit altijd een mooi effect. Lichte en donkere jeans hebben hun eigen uitstraling.

Algemene aandachtspunten en tips:

Tip 10: Seizoensverschillen in kleding. Let op dat wanneer je met meerdere mensen op de foto gaat je bij elkaar past en op elkaar aansluit. Denk hierbij ook aan contrasten tussen formeel en informeel. Dus niet iemand in een dikke wintertrui met sjaal en de rest in zomerse outfits.

Tip 11: Van belang zijn ook het soort schoenen dat je aantrekt. Een pump met 15cm naaldhakken geeft een totaal ander effect dan een stoere maar versleten gymp.

Tip 12: Bij het gebruik van overhemden of t-shirts kan het voorkomen dat de vouwnaden duidelijk zichtbaar zijn. Het is handig om deze kledingstukken thuis nog even te strijken en ze eventueel op een hangertje mee te nemen.

Tip 13: Kies iets dat tijdloos is. Dat is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is wel zo leuk als je je niet dood schaamt als je de foto’s terug kijkt over tien jaar. Het is daarom slim om voor een ‘veilige’ keus te gaan, een outfit die niet heel uitgesproken is, en waarvan je over tien jaar ook nog snapt waarom je dat ooit hebt aangetrokken.

Ik hoop dat je iets met deze tips en voorbeelden kunt. Belangrijk is dat, als je met meerdere mensen op de foto gaat, je de stijl van de kleding en accessoires met elkaar bespreekt zodat je de kans op mooie, tijdloze foto’s die in je interieur passen alleen maar vergroot.

error: Copyright Fred de Krom Fotografie & Beeldbewerking.
Roest_roestige afsluiters op Strijp S_Eindhoven_hdr fotografie_Fred de Krom Fotografie en BeeldbewerkingRhodesian Ridgeback reu in herfstbos, zwart wit fotografie