Fred de Krom Fotografie en Beeldbewerking_Eindhoven_Valkenswaard_Veldhoven_Geldrop_Waalre

kledingtips voor fotoshoots

    Wat moet ik aan voor een fotoshoot? Die vraag krijg ik als fotograaf regelmatig, zowel van klanten die zakelijk op de foto gaan als bij familieportretten of fotoshoots met vrienden. Het kan lastig zijn om de juiste outfit te vinden en het wordt nog moeilijker als je met meerdere mensen op een foto moet.
    Kleding is een onderdeel dat vaak vergeten wordt bij fotoshoots. Goed gekozen kleding kan het hele plaatje bepalen. Daarom hierbij een paar tips die je de kans op een geslaagde fotoshoot vergroten.
    Allereerst is het belangrijk dat jij je prettig voelt in de kleding die je aan hebt tijdens de fotoshoot. Daarnaast kun je een keuze maken voor kleding in jouw eigen stijl, of juist het tegenovergestelde; iets wat je normaal nooit zou dragen.  Misschien gewaagd, sexy, casual of juist heel zakelijk?
    Om het je wat makkelijker te maken, heb ik enkele kledingtips voor fotoshoots voor je onder de tabs geplaatst. Zo kun je per soort fotografie zoeken naar do’s en don’ts.
Kledingtips voor kleurenfoto's.

Kies je voor kleurenfoto's, dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Tip 1: Waar komt de foto straks te hangen? Kijk wat op die plaats de mooiste kleuren zijn om te combineren.

Tip 2: Probeer heel bewust te kijken of de kleuren in jouw kleding puur de modekleuren van dat moment zijn. Vindt je die over een jaar ook nog mooi?

Tip 3: Kledingstijl van een bepaald moment en modekleuren van een bepaald moment zorgen ervoor dat de foto snel gedateerd raakt op dat gebied. Bij een tijdloos portret is het beter om voor tijdloze mode en mode accessoires te gaan.

Tip 4: Jeans is een allemansvriend en altijd goed, je kunt er eindeloos mee combineren.

Tip 5: Realiseer je dat wanneer één persoon in een groep een felle kleur aan heeft hij of zij dan ook automatisch meer opvalt. Ook vloeken felle kleuren snel bij elkaar en reflecteren ze op de huid. Ook drukke prints, teksten en logo's zijn niet aan te raden.

Tip 6: Als je kiest voor pastelkleuren zit je eigenlijk altijd goed, omdat pastelkleuren zich heel goed laten combineren. Door de lichte kleuren hou je je beeld heel fris en rustig, en krijg je ook één mooi geheel dat zelden vloekt bij de omgeving.

Kledingtips voor zwart-wit foto's.

Kies je voor zwart-wit foto's, dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Tip 7: Effen, zwarte kleding is op de foto donker en trekt de aandacht meer naar de huidtinten.

Tip 8: Wanneer je gebruik maakt van donkere en lichte kledingstukken krijg je in de foto meer verschillende grijstinten.

Tip 9: Jeans geeft in zwart-wit altijd een mooi effect. Lichte en donkere jeans hebben zo hun eigen werking.

Tip 10: Patronen, cijfers en letters vragen om aandacht.

Algemene kledingtips voor fotoshoots.

Algemene aandachtspunten en tips:

Tip 11: Eigenheid qua kleding is heel belangrijk. Groepen (bijvoorbeeld bij een familieportret) hebben nog wel eens last van ‘eenheidsworst’ en teveel van hetzelfde.

Tip 12: Van belang zijn ook het soort schoenen dat je aantrekt. Een pump met 15cm naaldhakken geeft een totaal ander effect dan een stoere maar versleten gymp.

Tip 13: Denk ook aan accessoires zoals riemen, horloges, sieraden en brillen, sjaals en hoedjes.

Tip 14: Bedenk ook vooraf hoe je jouw haardracht en/of make-up wilt hebben.

Tip 15: Seizoensverschillen in kleding. Let op dat wanneer je met meerdere mensen op de foto gaat je bij elkaar past en op elkaar aansluit. Denk hierbij ook aan contrasten tussen formeel en informeel. Dus niet iemand in een dikke wintertrui en de rest in zomerse t-shirts.

Tip 16: Bij het gebruik van overhemden of t-shirts kan het voorkomen dat de vouwnaden duidelijk zichtbaar zijn. Het is handig om deze kledingstukken thuis nog even te strijken en ze op een hangertje mee te nemen.

Tip 17: Kies iets dat tijdloos is. Dat is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is wel zo leuk als je je niet dood schaamt als je de foto's terug kijkt over tien jaar. Het is daarom slim om voor een 'veilige' keus te gaan, een outfit die niet heel uitgesproken is, en waarvan je over tien jaar ook nog snapt waarom je dat ooit hebt aangetrokken.

error: Copyright Fred de Krom Fotografie & Beeldbewerking.