fred-de-krom-fotografie-en-beeldbewerking_eindhoven_valkenswaard_veldhoven_geldrop_waalre_3

auteursrecht

         Bescherming door het auteursrecht.

    Foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd volgens de auteurswet. Het eigendom van de foto ligt volgens de wet altijd bij de maker (in dit geval; de fotograaf) van het werk. De opdrachtgever krijgt een gebruikslicentie om de foto’s te gebruiken. Een gebruikslicentie bepaalt hoe en waar de foto’s gebruikt mogen worden. Tijdens het maken van de offerte maken we hier duidelijke afspraken over. Zo weet u altijd waar u aan toe bent. Ook op de factuur vindt u deze informatie terug. Binnen de beperkingen van de licentie mag u alles doen en laten met foto wat u wilt.
    Meestal lever ik een foto met een onbeperkte gebruikslicentie voor de opdrachtgever. Dit is de meest ruime licentie die ik de opdrachtgever kan bieden. De foto mag volgens deze afspraak zonder enige beperking van medium, tijd, kwantiteit, oplage of afmetingen gebruikt worden voor de doeleinden van de opdrachtgever.
    Er mag dus heel veel wel. U mag de foto’s niet verkopen, en u mag ze niet onder eigen naam insturen in een fotowedstrijd. Gebruiksrecht is altijd voor één partij. Wilt u de foto’s toch met meerdere partijen gebruiken, dan is dat zeker mogelijk. Hier breng ik een klein bedrag voor in rekening. Deze kosten (€ 100,- voor één additionele partij en € 200,- voor twee of meer partijen) worden door de opdrachtgever betaald. De distributie van de foto’s naar de aanvullende partijen wordt verzorgd door de opdrachtgever, die zo de mogelijkheid heeft om een selectie van de foto’s te maken.
    Naamsvermelding is volgens het auteursrecht wettelijk verplicht. Echter, waar dit vanuit praktisch oogpunt niet mogelijk is geef ik mijn opdrachtgevers de vrijheid hier van af te wijken.
    Regelmatig laat ik foto’s zien in mijn portfolio op mijn website of via diverse sociale media. U kunt het altijd aangeven als u dit liever niet heeft met betrekking tot foto’s die ik voor u maak. Ik zal dat zonder discussie accepteren.
Auteursrecht
error: Copyright Fred de Krom Fotografie & Beeldbewerking.