Bruidsreportages_ trouwfotografie_bruidsfotografie_trouwen_bruid_boeket

bruidsetiquette

     Bruidsetiquette.

    Etiquette op jullie trouwdag. Sommigen vinden het prachtig, anderen hebben weinig met bruidsetiquette. Persoonlijk ben ik van mening dat je moet doen waar jullie je goed bij voelen, het is immers JULLIE dag! Hieronder heb ik enkele richtlijnen qua bruidsetiquette beschreven zodat je in ieder geval weet waar vaak rekening mee wordt gehouden.

     Het aanzoek.

    Volgens de bruidsetiquette doet de man eerst een aanzoek aan zijn vriendin. Als zij met hem wil trouwen gaat hij naar de vader van zijn vriendin om hem om de hand van zijn dochter te vragen.
    Een gezellige ontmoeting was dit vroeger niet. De vader vroeg zijn aankomende schoonzoon de kleren van het lijf. Het ging hem er vooral om dat de man in staat was zijn dochter te onderhouden. Het onderwerp geld voerde daarom meestal de boventoon in dit gesprek. Als de man zich goed gedragen had en uit een goede familie kwam, had hij grote kans te mogen trouwen met zijn geliefde. De aankomende bruidegom had nog een reden om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij zijn aankomende schoonvader. De vader van de bruid was namelijk degene die de bruiloft voor het grootste deel financiert. Fijn als je je aan de bruidsetiquette wil houden en je hebt 5 dochters…
    Na het gesprek tussen vader en schoonzoon was het tijd voor de ouders om elkaar te ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting werden de huwelijksvoorwaarden besproken. Was dit allemaal geregeld dan kon men trouwen. Tegenwoordig wordt de etiquette niet meer zo streng nageleefd. Een meerderjarige heeft in Nederland niet eens meer de toestemming van zijn of haar ouders nodig om te mogen trouwen. Toch is het altijd leuk als de aankomende bruidegom voor de vorm de hand van zijn vriendin gaat vragen bij haar vader. Zo kan men ook op een verrassende manier de (schoon-)ouders inlichten over het aankomende huwelijk.

     De uitnodiging.

    Lang geleden was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid en bruidegom de uitnodigingen verstuurden maar tegenwoordig is het heel normaal dat het bruidspaar dit zelf doet. De trouwkaart wordt bij voorkeur 6 tot 8 weken voor de bruiloft verstuurd. Gasten die je ook voor het wilt uitnodigen, krijgen bij de trouwkaart een apart kaartje of briefje waarin alle gegevens over het feest staan. Gasten die alleen een kaart krijgen, zijn welkom bij de plechtigheid en/of de receptie. Laat geen misverstanden bestaan over de vraag op welke delen van je dag iemand welkom is!
    Eén van de meest besproken regels in de bruidsetiquette gaat over de kleding die de gasten moeten dragen. Als de bruid een lange witte jurk draagt dan dragen de vrouwelijke gasten een mantelpakje. Draagt de bruidegom een jacquet, dan dragen zijn beste vrienden, zijn vader, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet. Vaak zie je ook wel dat het bruidspaar bepaalde kledingwensen heeft om hun feest een bepaald cachet of thema mee te geven. In dat geval wordt dat vermeld op de uitnodigingen.
    Dresscode White tie of Dresscode Blacktie is daar een goed voorbeeld van. ‘Black Tie’ betekent dat de heren in smoking worden verwacht en de dames in cocktail. ‘White tie’ betekent voor de heren een rokkostuum en voor de dames avondtoilet.
    ‘Tenue de ville’ is wat minder formeel: een donker driedelig pak voor de heren en een mantelpak of jurkje voor de dames is dan de keuze. ‘Pink Tie’ is het minst formeel; iedereen is vrij in haar of zijn keuze.
    De moeder van de bruid heeft overigens de eerste keuze. De moeder van de bruidegom past haar kledingkeuze daarop aan, net als de andere vrouwelijke gasten.
    De bruidegom is volgens de bruidsetiquette degene die het bruidsboeket uitzoekt en ook betaald. Als hij zijn bruid gaat ophalen neemt hij het trouwboeket mee en overhandigt haar het boeket persoonlijk. Het bruidsboeket wordt voor de huwelijksvoltrekking door de bruid rechts gedragen. Tijdens de huwelijksplechtigheid geeft de bruid het boeket aan het bruidsmeisje.
    Na de plechtigheid wordt het bruidsboeket links gedragen. Na de plechtigheden kan de bruid ervoor kiezen om het bruidsboeket over haar schouder naar de verzamelde , vrijgezelle dames te gooien. De dame die het boeket vervolgens vangt zou dan de volgende zijn die trouwt. Hierbij geldt wel dat resultaten in het verleden geen garantie voor de toekomst zijn…
Bruidsboeket tijdens bruidsreportage op steen in Achel

     Corsages.

    Het is gebruikelijk dat gasten die de hele huwelijksdag aanwezig zijn een corsage dragen. De corsages worden volgens de bruidsetiquette altijd aan de linkerzijde (het dichts bij het hart) gedragen. Bij de dames worden de corsages links, vrij hoog richting de schouder, met het steeltje schuin omhoog vastgezet
    De heren dragen de corsage op de linker revers en met het steeltje naar beneden. De bruidegom heeft de corsage in zijn linker knoopsgat, ook met het steeltje naar beneden. Gebruikelijk is dat de corsage wordt afgestemd met een bloem die voorkomt in het bruidsboeket.

     Trouwvervoer.

    Voor de plechtigheid stapt de bruidegom als eerste in de trouwauto (of ander vervoermiddel) en vervolgens de bruid. De bruid zit rechts van de bruidegom.
    Let op: na de huwelijksvoltrekking is dit precies andersom. Dan stapt de bruid als eerst in, schuift wat op om plaats te maken voor de bruidegom. De bruid zit dan links van de bruidegom.
VW kever cabrio tijdens bruidsreportage trouwfotograaf Eindhoven Valkenswaard Geldrop fotoreportage bruidsreportage bruidsfotografie bruidspaar Lilian en Stephan Eindhoven Valkenswaard Waalre Geldrop Heeze Fred de Krom Fotografie en beeldbewerking fotograaf

     Volgorde trouwstoet.

    Volgens traditie stapt het bruidspaar als laatste in de trouwauto maar rijdt wel als eerste in de stoet, eventueel samen met bruidsmeisjes. In de eerste volgauto nemen de wederzijdse ouders plaats, linksvoor de vader van de bruid en rechtsvoor de moeder van de bruidegom, gevolgd door rechtsachter de moeder van de bruid en linksachter de vader van de bruidegom.
    Kies je voor bruidsjonkers en bruidsmeisjes dan komen deze in de auto na het bruidspaar. Na de ouders, komt de volgauto met getuigen met partners. Vervolgens de auto’s met familie in volgorde van verwantschap en de overige gasten. De ceremoniemeester vertrekt als laatste, zodat hij/zij zeker weet dat iedereen vertrokken is. De ceremoniemeester is op de hoogte wie er in de stoet meerijden.
    Als de stoet is aangekomen bij het gemeentehuis of kerk wacht het bruidspaar totdat alle gasten zijn uitgestapt en arriveren dan. De bruidegom stapt als eerste uit om de bruid te helpen met uitstappen. De gasten staan al op hen te wachten.

     Huwelijksvoltrekking.

    Als de stoet is aangekomen bij het gemeentehuis of kerk wacht het bruidspaar totdat alle gasten zijn uitgestapt en arriveren dan. De bruidegom stapt als eerste uit om de bruid te helpen met uitstappen. De gasten staan hen al op te wachten.
    Volgens de bruidsetiquette loopt de bruid vóór de huwelijksvoltrekking rechts van de bruidegom. Achter het bruidspaar lopen de getuigen, gevolgd door vader van de bruid met de moeder van de bruidegom. Vervolgens de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid. Ook hier lopen de heren links en de dames rechts.
    Ná de huwelijksplechtigheid draait het huwelijkskoppel zich om en loopt de bruid links van de bruidegom. De gasten wisselen overigens niet van plek.
huwelijksvoltrekking_fred-de-krom-fotografie

     Het weggeven van de bruid.

    De vader van de bruid brengt de bruid dan naar de bruidegom die bij het altaar of in het gemeentehuis staat te wachten.

     Trouwringen, aan welke hand?

    Volgens de bruidsetiquette dragen de katholieken in Nederland hun verlovingsring aan de ringvinger van de rechterhand en hun trouwring aan de linkerhand. Bij de protestanten is dit precies omgekeerd. In het buitenland kan dit weer anders zijn.
Bruidspaar laat hun trouwringen zien.

     Bruidstaart.

    De bruidstaart wordt meestal aangesneden en gegeten na het bezoek in het stadhuis/kerk en voor de receptie of het feest. De bruid houdt het mes vast en de bruidegom legt zijn hand over haar hand om haar als het ware te helpen, dit is een teken van verbondenheid. Samen snijden ze in het midden van de onderste laag een stukje taart af, waarbij de bruidegom de bruid het eerste stukje geeft. Vervolgens geeft zij hem een hapje.
    Volgens traditie (en bruidsetiquette) mag de bovenste laag eigenlijk niet worden aangesneden, maar zou een jaar lang in de koelkast bewaard moeten worden. Dit zou het bruidspaar veel geluk brengen. Ook wordt tijdens het eten van de bruidstaart champagne gedronken.
    De bruidstaart hoort betaald te worden door de ouders van de bruid.
Bruidstaart op tafel_Ketelhuis Eindhoven

     Volgorde rij bij het feliciteren.

    De volgorde van de rij tijdens het feliciteren bij een receptie wordt begonnen met vooraan de bruid en daarnaast de bruidegom. Naast de bruidegom staat de moeder van de bruidegom, dan de vader van de bruidegom, vervolgens de moeder van de bruid en dan de vader van de bruid.

     Tafelschikking.

    Tijdens het diner zit het bruidspaar meestal centraal aan tafel, waarbij de bruid aan de linkerkant van de bruidegom zit. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar.
    Bruidsmeisjes en bruidsjonkers zitten traditioneel naast de ouders van het bruidspaar en de naaste familieleden. Overige gasten zitten volgens rang en leeftijd, waarbij mannen en vrouwen om en om zitten. Echtparen zitten niet naast elkaar maar tegenover elkaar.

     Openingsdans.

    De openingsdans op de bruiloft is uiteraard bestemd voor de bruid en bruidegom. Officieel hoort dit een foxtrot of een Engelse wals te zijn. De volgorde van dansen is belangrijker dan het nummer. Velen kiezen een nummer dat iets voor hen tweeën betekend.
    De eerste dans is dus voor het bruidspaar, bij de tweede dans danst de bruid met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid. De derde dans danst het bruidspaar met de ouders van de bruidegom. Om vervolgens daarna met andere gasten te dansen.
fotoreportage familiefotograaf familiefotografie bruidsreportage bruidsfotografie openingsdans bruidspaar Chantal en Mitchell Eindhoven Valkenswaard Waalre Geldrop Veldhoven Fred de Krom Fotografie en beeldbewerking fotograaf

     Nog vragen over bruidsetiquette?

    Heb je nog een vraag, op-of aanmerking met betrekking tot de bruidsetiquette, dan mag je me altijd een berichtje sturen.

     Tip:

         Kijk ook eens op mijn pagina’s over tips voor bruidsparen en bruidsreportages.

Bruidspaar Anne en Mitchell in theetuin in Valkenswaard.
Bruidsreportage van Anne en Mitchell bij theehuis in Valkenswaard Eindhoven Veldhoven Meerhoven Geldrop. Heeze Waalre Bruidsfotografie
Zwart wit foto van bruidspaar op Strijp S Eindhoven
fotoreportage bruidsreportage bruidsfotografie bruidspaar Lilian en Stephan Eindhoven Valkenswaard Waalre Geldrop Heeze Fred de Krom Fotografie en beeldbewerking fotograaf
Lachend bruidspaar Anne en Mitchell in theetuin in Valkenswaard Eindhoven Veldhoven Meerhoven Geldrop
Trouwfotograaf Den Bosch
i-am-nikon
fotovakschool_logo
dupho-logo-met-tagline-wit
error: Copyright Fred de Krom Fotografie & Beeldbewerking.