Afscheidsfotografie

Een fotoreportage van een begrafenis of crematie kan heel troostend zijn en helpen bij de verwerking van het verlies en het rouwproces.

Als je gaat trouwen is het heel gewoon dat je een fotograaf hebt die de dag voor je vastlegt. Zo’n fotoalbum van de trouwdag vormt vaak een dierbare herinnering. Het is leuk om nog eens terug te kijken hoe het allemaal was die dag, en wat er gebeurde. Vaak zien je later dingen in een fotoalbum die je op de dag zelf waren ontgaan.

Maar tegenwoordig kun je ook een begrafenis laten fotograferen door een speciale uitvaartfotograaf of afscheidsfotograaf.

Afscheidsfotografie: waarom?

Een begrafenis is meestal een droevige gebeurtenis. Dus waarom zou je daar foto’s van willen hebben? Net als op een trouwdag beleef je een begrafenis vaak in een roes. Het gaat meestal als een film aan je voorbij. Het is heel intens en daardoor ontgaan je soms dingen. Dingen die toch fijn zijn om te weten of te zien. En dat kan met uitvaartfotografie. Een fotoalbum van een begrafenis kan heel troostend zijn en helpen bij de verwerking van het verlies en het rouwproces.

Met toestemming overgenomen van uitvaartverzekering.nl:

“De afscheidsfotograaf is nog niet zo bekend. Daarom worden vaak kennissen of familieleden van de overledene ingeschakeld om foto’s te nemen. U zou wellicht denken dat het nemen van foto’s tijdens een begrafenis of crematie niet zo moeilijk is, maar dat is een misvatting. Omdat deze dag een emotionele lading heeft, is het juist beter om een professional in te schakelen. En wel om meerdere redenen. Dat heeft te maken met de volgende elementen:

Licht.

Licht is één van de meest belangrijke aspecten bij het maken van een geslaagde foto. Het is doorgaans vrij donker in de kerk of bij het crematorium wat ervoor zorgt dat de foto’s al snel korrelig, onderbelicht of van slechte kwaliteit worden. Een flitser is dan geen goede optie, omdat dit storend kan werken. Uitvaartfotografen maken gebruik van lichtgevoelige lenzen van hoge kwaliteit waardoor een flitser niet nodig is. Dit soort uitrusting is normaliter niet te vinden bij een amateurfotograaf.

Geluid.

Tijdens het zoomen, scherpstellen en fotograferen, maakt de camera allerlei (klik)geluiden. Op goede camera’s zijn uiteraard mogelijkheden om deze geluiden uit te schakelen, maar dit wordt vaak vergeten en kan daarom irritaties opwekken tijdens de uitvaartplechtigheden. Een uitvaartfotograaf weet precies hoe hij deze geluiden kan uitschakelen, zodat de plechtigheid niet wordt verstoord.

Gemis van steun.

Als één van de naaste vrienden of familieleden van de overledene wordt ingeschakeld om te fotograferen, is de kans aanwezig dat de partner van de fotograaf de steun van haar/zijn partner mist. Achteraf hoort de amateurfotograaf van zijn/haar partner hoe zeer zijn/haar steun werd gemist. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Omgaan met emoties.

Voor een fotograaf die geen emotionele band heeft met de familie is het gemakkelijker om foto’s te maken dan voor een amateurfotograaf uit de familiekring. Een amateurfotograaf zal het mogelijk te intiem vinden om foto’s te maken van mensen die verdriet voelen en tonen. Na de crematie of begrafenis zal dan blijken dat er eigenlijk iets ontbreekt aan de fotoreportage”.

Bloemen op kist in kerk bij begrafenis.

Uitvaartfotografie en verzekering.

In sommige gevallen vergoed de verzekering de kosten (of een gedeelte) van de uitvaartfotografie:

Keuzevrijheid afscheidsfotografie verzekering

Voor meer informatie met betrekking tot dit onderwerp verwijs ik u graag naar https://www.uitvaartverzekering.nl/onderwerpen/uitvaartfotografie.

Voor meer informatie en een prijsindicatie, kijk dan eens op mijn pagina over afscheidsfotografie.

 

error: Copyright Fred de Krom Fotografie & Beeldbewerking.
spontane familie fotoshoot op Strijp S Eindhovenzakelijke portretfoto, kleurenfoto voor modern gebouw met hout