Betere foto’s maken met je smartphone

Wil je meer uit je smartphone of tablet halen en betere foto’s gaan maken? Lees deze 12 tips en je bent op de goede weg!

De kwaliteit van camera’s in smartphones en tablets is de laatste jaren erg goed geworden. Standaard wordt vaak al veel voor je geregeld en dat geeft (meestal) mooie resultaten. Maar wil je écht goede foto’s maken, dan kun je soms beter het heft in eigen hand nemen door de camera een handje (of twee) te helpen. Met deze 12 tips wordt fotograferen met je smartphone makkelijker en zeker ook leuker om te doen.

Leer betere foto's maken met je smartphone_strand Belgische kust

Tip 1: Snel gereed voor actie. Een gewone camera zet je aan en is direct klaar om foto’s te maken. Bij een smartphone of tablet fotografeer je via een app. Je moet dus eerst de smartphone ontgrendelen en daarna de app opzoeken en starten. Als je ergens snel een foto van wilt maken, kan dat vervelend zijn. Gelukkig kan het sneller en makkelijker, want je kunt de camera direct vanaf het vergrendelscherm opstarten. Op een iPhone (vanaf iOs versie 10) veeg je op het vergrendelscherm naar links, zodat de camera wordt opgestart. Bij andere tablets en smartphones versleep je meestal een camerapictogram. Op sommige toestellen activeer je de camera ook met een druk op een fysieke knop.

Tip 2: Stevige grip. Je staat er misschien niet bij stil, maar je maakt betere foto’s en filmpjes door je smartphone stevig vast te houden. Mensen bedienen hun telefoon vaak nogal nonchalant. Ze houden het toestel bijvoorbeeld met één hand vast en schieten -uit de losse pols- een foto. De kans is dan erg groot dat foto’s niet helemaal scherp worden. Het toestel beweegt namelijk een beetje tijdens de opname.

Tip 3: Smartphone stil houden. Wellicht het belangrijkste wat je kunt doen om betere foto’s te maken is simpelweg je telefoon goed stil houden. Het is misschien makkelijk om al wandelend een foto te maken, maar dat zul je terugzien in je foto als bewegingsonscherpte. Het stiller houden van je telefoon begint met het vasthouden met twee handen; aan beide zijden van je telefoon eentje. Houd de telefoon dicht bij je lichaam in plaats van met gestrekte armen voor je uit. Wacht ook nog één a twee seconden na het maken van de foto’s nog met bewegen; het zou kunnen dat de camera nog bezig is met het nemen van de foto. Zie je de foto in beeld, dan weet je zeker dat het maken van de foto voltooid is.

Uitzondering hierop is het fotograferen van bewegende onderwerpen. Om die goed te fotograferen moet je de smartphone als het ware met het onderwerp “meetrekken” en tijdens die beweging de foto (of foto’s) maken. Als je voor het zekere wilt gaan en meerdere foto’s wilt maken kun je de zogenaamde “Continue- of Burst” stand gebruiken maar daarover later meer. Het resultaat is een scherp onderwerp voor een onscherpe achtergrond wat de snelheid nog meer benadrukt.

Voor de iPhone; de foto wordt pas gemaakt zodra je jouw vinger van de ontspanknop afhaalt. Dit kun je handig gebruiken door niet je vinger op te tillen zodra je een foto wilt maken, maar hem van de knop op je scherm af te laten glijden. Hierdoor kun je veel beweging van je camera voorkomen.

Tip 4: Afdrukknop. Om een foto of film te maken, gebruik je meestal de virtuele afdrukknop die je op het scherm ziet, maar het kan ook anders: bij vrijwel elke smartphone en tablet kun je hier namelijk ook de volumeknop aan de zijkant van het toestel voor gebruiken. Als je het toestel rechtop stevig met twee handen vasthoudt (om bij weinig licht de camera zo stil mogelijk te houden), kun je vaak precies met je duim op de volumeknop aan de zijkant afdrukken. In liggende stand kan soms een van je wijsvingers bij de knop, maar komt het ook voor dat de virtuele knop op het scherm toch handiger is. Je kunt, per situatie kiezen wat het fijnste werkt.

Tip 5: Goede foto. Bij het maken van een foto zijn er twee dingen om rekening mee te houden. De foto moet scherp zijn en de belichting moet kloppen. Jouw smartphone doet dit allemaal automatisch voor je. Het is en blijft een apparaat, dus is het belangrijk dat jij in de gaten houdt of alles wel naar wens verloopt. Waar nodig kun je ingrijpen door te corrigeren. Een goede app hiervoor is bijvoorbeeld Camera+.

Tip 6: Scherpstellen. Zodra je jouw telefoon of tablet ergens op richt, zal de camera snel scherpstellen. Het kan nog steeds een keertje fout gaan, dat wel. Wordt bijvoorbeeld een huis in de verte scherp, in plaats van een persoon op de voorgrond? Dit komt vooral voor als je een persoon of voorwerp wat meer aan de zijkant in beeld neemt in plaats van precies in het midden. De camera weet dan eigenlijk niet waarop er scherpgesteld moet worden. Tik dan op het scherm op de persoon om het hoofdonderwerp alsnog aan te wijzen. De camera stelt nu opnieuw scherp en nu wel op de goede plek.

Tip 7: Belichting. Tegelijk met de scherpstelling wordt ook de belichting door de camera bepaald. Zowel als je het aan de camera overlaat, als wanneer je zelf een punt op het scherm aanwijst. Vooral als de voorgrond lichter of donkerder is dan de achtergrond, wil het beeld nog weleens overbelicht of onderbelicht raken. Je kunt dan ergens anders op het scherm tikken om dit te corrigeren, maar ook de scherpstelling verandert dan. Dus tik niet op een verre bergketen als je een portretfoto maakt maar op het gezicht van je onderwerp. Je kunt ook de belichtingscompensatie gebruiken. Daarmee maak je een foto of film lichter of donkerder, zonder de scherpstelling aan te passen. Vaak moet je eerst op het onderwerp tikken, waarna je via een schuifbalk de helderheid aanpast. Op Android-toestellen kan het ook een optie in het cameramenu zijn.

Tip 8: Vastzetten. In bepaalde situaties kan het handig zijn de scherpstelling en belichting te vergrendelen. Als je al ingesteld wilt zijn voordat jouw onderwerp op je juiste positie is of als je meerdere opnames wilt maken van hetzelfde onderwerp. Meestal doe je dat door een vinger eventjes op het scherm gedrukt te houden op het onderwerp waarop scherpgesteld en de belichting gemeten moet worden. Er verschijnt dan een soort vergrendelingsicoon. Vanaf dat moment blijven de scherpstelling en belichting al die tijd exact hetzelfde, ook als je de camera ergens anders op richt. Haal de vergrendeling dus wel weer weg zodra het licht of de afstand tot het onderwerp verandert, want anders mislukken je foto’s en films. Je doet dat door ergens anders op het scherm te tikken.

scherpstelling en belichting vastzetten op smartphone fototips

Het “vastzetten” van scherpstelling en belichting kan tot mooie resultaten leiden.

Tip 9: Burststand. Veel smartphones hebben vaak een “verborgen” Continue-of Burststand. Deze stand kan zeer handig zijn wanneer je zeker wilt zijn dat je een bepaald moment niet mist. Situaties waarin je maar weinig tijd hebt om scherp te stellen zoals spelende kinderen en het fotograferen van sport.  Waar zit die stand dan? Heel simpel; wanneer je de ontspanknop ingedrukt houdt schakelt, bij veel smartphone-camera’s, de camera over naar deze stand. Het toestel blijft dan heel snel achter elkaar foto’s maken tot je de knop weer loslaat. Zo heb je een veel grotere kans op een goede foto!

Tip 10: Probeer verschillende apps. De meeste smartphones hebben een goede en bruikbare camera app. Er zijn echter apps die meer uit je camera kunnen halen. Daarom is het goed om eens verder te kijken wat de mogelijkheden zijn met andere apps. Mijn meest gebruikte apps zijn Camera+ en Fotor HDR

Leer betere foto's maken met je smartphone_kleedcabine's op strand Belgische kust

Dramatisch effect door gebruik van de app Fotor HDR.

Tip 11: Gebruik de digitale zoomfunctie niet. Veel telefoons kunnen inzoomen. In de meeste gevallen gaat het dan niet om optisch inzoomen maar om digitaal inzoomen. Dat is eigenlijk niks anders dan een uitsnede maken van het totale beeld en die uitsnede vergroten. Wil je meer beeldvullend werken, ga dan gewoon wat dichter bij je onderwerp staan.

Tip 12: Maak je lens schoon. Bij een smartphone heb je het vaak niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. En na het bellen verdwijnt de telefoon weer gewoon in je broekzak. Het lensje van je camera wordt dus snel vies. Af en toe dat lensje schoonmaken met een zacht doekje kan dus geen kwaad.

Als je zelf ook nog tips hebt, mag je ze altijd doorsturen.

 

 

error: Copyright Fred de Krom Fotografie & Beeldbewerking.
kleding afstemmen voor fotoreportage_fotoshoot